Veelgestelde Vragen

Hebt u een vraag over de opmaak van uw drukwerk? Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Hebt u extra info nodig, neem dan gerust contact op met ons.

Waarom is de resolutie zo belangrijk voor scherp drukwerk?

Om een knap eindresultaat zonder blokjeseffect te krijgen, moet u gebruikmaken van de juiste resolutie. Dat is het aantal dots per inch, uitgedrukt in 'dpi'. De meeste beelden op een computerscherm hebben maar een resolutie van 72 dpi en voor drukwerk is het van cruciaal belang dat u een resolutie van 300 dpi hanteert. Als u zelf uw drukwerk ontwerpt, moet u de resolutie dus eerst aanpassen. Want, hoe hoger de resolutie, hoe scherper het drukwerk. En dat oogt het mooist.

Wat is het verschil tussen CMYK, RGB en Pantone?

Omdat CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) vier inktsoorten gebruikt, kunt u er elke mogelijke kleur mee verkrijgen. De tegenhanger hiervan, RGB (Rood-Groen-Blauw), heeft een ander kleurbereik en wordt gebruikt als kleurenmodus voor beeldschermen. Een bestand is pas drukklaar als het aangeleverd wordt in CMYK-modus. U kunt de RGB-bestanden zelf omzetten of u kunt die taak toevertrouwen aan Druk King. Let wel, het kan in het drukwerk eventuele kleurverschillen met zich meebrengen waar wij niet verantwoordelijk voor zijn. Maakt u gebruik van een ontwerp met minder dan vier kleuren? Dan kan Pantone de beste keuze zijn voor uw drukwerk. Door het te gebruiken, bent u er zeker van dat u altijd en overal dezelfde kleuren zult krijgt, omdat deze kleurwaarden vastgelegd zijn aan de hand van universele codes.

Moet ik een afloop/bleed voorzien voor mijn drukwerk?

Als u correct gesneden drukwerk wilt zonder witte randen of zonder andere afwijkingen, dan moet u een afloop (ook wel 'bleed' genoemd) voorzien. In deze extra rand laat u de achtergrond van het ontwerp doorlopen. De afloop moet aan alle zijden van het ontwerp minstens 3 millimeter bedragen. Zet in deze ruimte dus geen belangrijke informatie, want dan wordt die weggesneden. Dankzij de afloop valt een eventuele (en minimale) verschuiving van het mes bij het schoonsnijden van drukwerk niet op en vermijdt u witte randen.

Hoe zet ik een tekst om naar contouren?

Als u (online) een lettertype gevonden hebt en dat wilt gebruiken, dan betekent dat nog niet dat het drukklaar is. Een lettertype wordt standaard namelijk niet gezien als een afbeelding. Hierdoor kan het zijn dat een andere computer het lettertype niet herkent of anders weergeeft. Om dat te vermijden, moet u lettercontouren maken van de tekst. Er wordt dan als het ware een afbeelding van de tekst gemaakt en die kan dan niet zomaar meer aangepast worden. Uw ontwerp zal er dan op elke computer hetzelfde uitzien, ongeacht of het specifieke lettertype daar geïnstalleerd staat of niet.

Welk bestandsformaat moet ik aanleveren voor mijn drukwerk?

De meeste opmaakprogramma's hebben elk hun eigen bestandsformaat, maar niet elk formaat is geschikt voor uw drukwerk. Zorg er dus voor dat u uw ontwerp aanlevert in het juiste formaat. Als u klaar bent met ontwerpen, slaat u het ontwerp op als jpg of pdf en dit in de maximale kwaliteit. Andere bestandsformaten kunnen niet gedrukt worden.

Wat is overdruk?

Bij het maken van een ontwerp is het belangrijk dat de juiste overdrukinstelling gebruikt wordt. Anders is het mogelijk dat u voor verrassingen komt te staan. In het ontwerp kan het lijken alsof bepaalde lagen van het ontwerp niet afgedrukt zullen worden, maar dit klopt vaak niet. Controleer dus op voorhand de overdruk in uw bestand. Op die manier ontdekt u hoe het uiteindelijke ontwerp er zal uitzien met overdruk.

Welke inktbezetting moet ik voorzien?

De inktbezetting geeft de hoeveelheid inkt weer die gebruikt moet worden bij het drukken. Maar als de inktbezetting te hoog is, dan krijgt het papier te veel inkt te verwerken en ontstaan er vegen of vlekken en kunnen de bladen aan elkaar gaan kleven. De inktbezetting mag daarom nooit hoger dan 300% liggen. Twijfelt u over welke inktbezetting u voor uw ontwerp moet kiezen? Neem contact op.

Welk zwart kies ik voor mijn drukwerk?

Een 100% zwarte K tekst (uit de CMYK-kleuren) geeft een haarscherp resultaat, maar u kunt het zwart ook nog combineren met 40% of 60% cyaan voor een nog zwarter resultaat.

Waarom zou ik kiezen voor een afwerking met UV-spotlak?

Met een UV-spotlak geeft u uw drukwerk een luxe uitstraling en zet u bepaalde elementen in de kijker. U kunt deze glanzende lak op heel uw drukwerk laten aanbrengen of alleen op uw logo, een bepaalde afbeelding of stuk tekst … Aan u de keuze!